Vrijheid!

De wereld is in handen van mensen die het niet begrijpen

Bert Wagendorp in de VK van 6 januari: Een oerdomme krankzinnige president die zichzelf geniaal vindt, het is een ongelukkige combinatie ….Uit het boek van Michael Wolff komt niet zozeer een krankzinnige Trump naar voren, als wel een volkomen stompzinnige. Bijna alle bronnen zijn het erover eens: Trump is hemeltergend dom. ‘Er was gewoon geen onderwerp, behalve misschien bouwconstructies, dat hij behoorlijk onder de knie had gekregen’, schrijft Wolff. Trump is een zakenman die geen balans kan lezen en volgens sommigen in zijn entourage een halve analfabeet.

Hoe is dit mogelijk? Hoe is het mogelijk dat je als land zo verdeeld bent, dat je toestaat dat in de top een man terecht komt met eigenschappen die worden beoordeeld zoals hierboven?

Kijk wat er geschreven wordt. Bijvoorbeeld in de New York Times: Everyone in Trumpworld Knows He’s an Idiot.

Of in New York Magazine: Donald Trump Didn’t Want to Be President. One year ago: the plan to lose, and the administration’s shocked first daysBy MICHAEL WOLFFFew people who knew Trump had illusions about him. That was his appeal: He was what he was. Twinkle in his eye, larceny in his soul. Everybody in his rich-guy social circle knew about his wide-ranging ignorance. Early in the campaign, Sam Nunberg was sent to explain the Constitution to the candidate. “I got as far as the Fourth Amendment,” Nunberg recalled, “before his finger is pulling down on his lip and his eyes are rolling back in his head.”

Dát is wat aan de top hebben in nog steeds het machtigste land van de wereld, al zal dit niet meer lang duren: dat gaat helemaal vanzelf fout. Toch is het bizar om te zien.

En laten we ons geen illusies maken. In Nederland hebben we “Rutte”: en nee dáár word je ook niet blij van. Rutte is symbool van identiteitsloze en sjoemelende handelsgeest. Hij ‘weet’ alleen meer ‘van de dossiers’. ‘Hij weet hoe het werkt’. Hij maakt deals. Hij zorgt voor pragmatische oplossingen in een complex speelveld. Hij houdt zoveel bordjes tegelijk in de lucht. Dát is het waar zijn mede bestuurders trots op zijn: dat we iemand hebben aan de top die dat kan.

Denk na: wat een armoede.

We zijn de weg kwijt, we hebben geen richting, we begrijpen niet wat gebeurt en dan zeggen we: niet nadenken, geen visie ontwikkelen die als een olifant voor onze neus gaat staan. Want dan ‘zien’ we niks. Dan kunnen we niet ‘dealen’ en niet ‘oplossen’.

Dit gebrek aan doorzicht in de top van onze systeemwereld manifesteert zich alsmaar sterker. Op het politieke (wereld)toneel slaan de populistische concurrenten elkaar om de oren met steeds meer bizarre argumenten en oplossingen. De optelsom is een Europa dat z’n grenzen dichtgooit. Waar duizend en één redenen voor zijn. Grenzen waar je ook iets aan ‘moet’ doen: je moet erover denken wat voor ‘dingen’ dat zijn in de wereld die nu opengaat. En als alles wát je aan ‘grenzen’ doet symptoom bestrijding is, vererger je systematisch de oorzaken van het verschijnsel (van de vluchtelingenstromen). Je verergert de kwaal systematisch.

Kijk dan naar de over de hele wereld toenemende bevrijdingsenergie. Dat is bijzonder om te zien.

Ik vind de video die Aljazeera van India’s Reggae Resistance laat zien wat dat betreft exemplarisch. Het meest opwindende vind ik de gezongen teksten vanaf 20 minuten. Bedenk: dit is India, met z’n kastenstelsels!